Hvilken juletype er du?

Tjek vores lille guide til juletyper – med faldgruber og tips til en fantastisk jul

Julen står for døren og for mange betyder det samvær med familie fra nær og fjern. Måske er det dig, der står for at holde jul, eller måske er du inviteret som gæst.  Uanset kan julen være en prøvelse…

Julen er lig med familietraditioner. Når mange mennesker samles om noget, hvor alle har en mening om, hvordan det skal være, kan det ende i stress og drama. For hvordan skal en rigtig jul være? Er der én der står for det hele eller hjælpes vi ad? Går vi i kirke eller ser vi Disney Juleshow? Skal der elektriske eller levende lys på træet? Spiser vi and eller gås?

Vi spiser and – både i min og i min mands familie. Så langt så godt, for mens min familie spiser brunede kartofler og varm rødkål, får min mands familie pommes frites og rødkålssalat. Endnu værre: Min mands familie spiser ikke risalamande, men foretrækker chokolademousse!! De sidste mange år er det os, der har holdt julen og vores løsning på det problem er simpel: Vi får det hele! To slags kartofler, to slags rødkål og to slags dessert (med to mandelgaver). Så er alle glade!

Et større problem kan være, hvem man holde jul med. Er det nogen du holder af? Eller er du tvunget til at være sammen med eks-familien, en gnaven gammel onkel, en emsig svigermor, en tude-Marie eller irriterende børn der ikke er dine egne? Så tag et godt kig på juletyperne nedenfor. Du kan måske genkende nogen af dem? Hvem er du selv?

Juletype – hvem er du?

De ni juletyper har vi lavet ud fra enneagrammet, som er en meget dybtgående beskrivelse af menneskers motiver for at gøre som de gør. Enneagrammet hjælper os til at forstå vores egen og andres personligheds-mønstre. Det er derfor et fantastisk værktøj til at lære sig selv og sine nærmeste bedre at kende og giver en langt større rummelighed, accept og forståelse i forhold til andre. Og hvem vil ikke gerne have en glædelig jul med hyggeligt samvær? Så hvilken juletype er du? Se her…

 

PERFEKTIONISTEN

Ønsker den perfekte jul. En harmonisk perfektionist har styr på planlægningen og gaverne bliver købt i ordentlig tid. Perfektionisten kan godt lide at finde den helt perfekte gave og giver den med glæde. Perfektionisten er ydmyg, når det kommer til egen ønskeliste og modtager alle gaver med et smil og et stort tak.

En perfektionist i stress bliver nervøs, piver og kan ikke overskue at arrangere julemiddag, men blander sig alligevel gerne i andres planlægning, for tænk nu, hvis de har glemt noget! Hjælp perfektionisten med en tidsplan og en tydelig udmelding om, hvad de skal bidrage med.

HJÆLPEREN

Elsker at gøre andre glade og tilbyder hjælp med alt. Hjælperen står gerne tidligt op, for at begynde at lave julemiddagen og har også lige sørget for, at der er lavet lækkerier til frokosten. Hjælperen ved, hvad alle har brug for og behøver ikke ønskesedler for at finde de helt rigtige gaver.

Vær opmærksom på at en hjælper kan blive ekstra ivrig for at være den frelsende engel, tager for mange opgaver og glemmer sig selv. Pak hjælperen ind i et tæppe i sofaen og sig, at den vigtigste opgave lige nu er at se TV med børnene.

UDRETTEREN

Ønsker en ekstravagant jul. Udretteren har store armbevægelser og inviterer store og små til en jul, hvor der ikke må mangle noget. Planerne er lige så store som gaverne, og alt kan lade sig gøre – tror de! En udretter har altid travlt og går sjældent i stress, til gengæld stresser de nemt alle andre i familien med deres store planer. Hjælp udretteren ved at anerkende deres planer og deres gavmildhed, sig at det er fantastisk tænkt – så vil udretteren acceptere, at du tilretter det hele til et realistisk niveau.

INDIVIDUALISTEN

Ønsker at dette års jul skal blive noget helt særligt. Individualisten har et tydeligt billede af en romantisk jul, som man ser den i reklamerne og gør sit bedste, for at alt skal være smukt og godt. Bare tanken om julelys på det smukke træ kan trække tårer. Har individualisten en dårlig dag, skal du forberede dig på drama allerede under julemiddagen. Og tårer over, at gaverne ikke levede op til forventningen – for alle andre fik bedre gaver! Giv individualisten plads til dramaet og tag det ikke så tungt. Det er nemlig sådan individualister virkelig kan mærke at de lever. Og de elsker det!

IAGTTAGEREN

Foretrækker en stille jul. Iagttagere, der skal holde jul med mange mennesker, vil oftest sidde helt stille uden at deltage i snakken. Iagttagere nøjes med lidt og går derfor hverken op i maden eller gaverne. Hvis de overhovedet ønsker sig noget, er det nørdede bøger eller dimser. Hjælp iagttageren ved at lade dem bidrage med noget, hvor de kan bruge deres store talent for research, opmåling, planlægning og lignende. Og så lad dem endelig bare sidde stille i et hjørne – de elsker at iagttage på afstand og føler sig slet ikke udenfor!

SKEPTIKEREN

Sikrer at julen bliver tryg og uden fare. Skeptikeren vender og drejer alle opgaver på planen, for kunne det gøres bedre? Det kan give søvnløse nætter, men til gengæld er alle gæster sikret, at alt er gennemtænkt og at intet kan gå galt. Skeptikeren går meget op i sikkerhed og vil sørge for at der er tænkt på brandslukning, inden træet tændes med levende lys. Giv skeptikere en god jul ved at lade dem dobbelttjekke at der er styr på sikkerheden.

EVENTYREREN

Har de vildeste juleplaner. Eventyreren er positiv og glæder sig som et lille barn til juleaften. Eventyreren er fantasifuld og kreativ og blæser alle omkuld med deres fantastiske ideer. Hvis eventyreren er i harmoni, bliver ideerne udført. Hvis ikke, får eventyreren hele tiden nye ideer og glemmer alt om de tidligere planer. Intet bliver gjort! Men det skal jo ikke ødelægge den gode julestemning, så hjælp eventyreren ved at sortere i planerne og sørg så selv for, at få ført noget af det ud i livet.

FRONTKÆMPEREN           

Overruler alle andres juleplaner. Frontkæmperen tager opgaven, bestemmer hvordan det skal være, involverer ikke nogen og gør det hele selv. I den bedste mening, selvfølgelig. Frontkæmperen har en ufattelig energi og arbejder gerne både dag og nat, for at få det hele på plads. Kommer du med kritik, vil det få frontkæmperen til at trække sig ind i sig selv som et såret dyr og så bliver der ikke lavet mere! Ros derfor frontkæmperen for det store arbejde, spørg om du kan hjælpe, accepter et nej – og du vil opleve sprudlende humør og højrøstet latter hele julen.

FREDSELSKEREN

Vil bare gerne have en fredelig jul. Fredselskeren er tålmodig og rummelig, og hvis alle er glade, så er fredselskeren også glad. Den indre harmoni er vigtigere end de ydre rammer. Fredselskeren vil gerne holde en hyggelig jul, men er langsom, bliver hurtigt udmattet og springer gerne over, hvor gærdet er lavest, i forhold til rengøring, julemadlavning, pyntning mv. Vær glad, undlad at stille krav og giv plads til pauser – det giver harmoni og så får du fredselskeren til at gøre sig umage og komme op i tempo.

 

Fandt du dig selv?

Det er aldrig for sent at få en god jul – og at kende sine egne og andres juletype og personlighedsmønstre er en god start. Det lukker op for rummeligheden. Vil du lære mere? Vi underviser i mønstre og typer på vores coachuddannelse og holder kurser i samarbejde med enneagrammet for virksomheder. Kontakt os, hvis du vil høre mere om det.

 

Glade julehilsner fra Sanne, bySeven